Как да овкусим зехтин
Публикувано от Долапче Магазин на
Обичате да готвите с чист зехтин? Ние също! Но също така обичаме и да екпериментираме!
Предлагаме на вашето внимание няколко рецепти за овкусен зехтин, които ще направят златната течност още по- апетитна. А най- хубавото е, че всички съставки можете да намерите по нашите рафтове.
Предварителна подготовка:
- Всички пресни билки и подправки трябва да бъдат предварително измити и подсушени. Бактериите не се размножават в зехтина, но могат да се развият в капките вода, които остават по листенцата на билките!
- Измийте и подсушете шишетата, които ще използвате.
Употреба на овкусения зехтин:
- Не използвайте овкусения зехтин за пържене, защото има опасност билките и подправките, които се вложили в зехтина да прегорят и това ще доведе до неприятни мирис и вкус на ястието
- Съхранявайте готовия зехтин в хладилник.
- Срокът на годност на овкусения зехтин е 30 дни!
Свеж зехтин с лимонови и портокалови кори
Съставки:
- 250 мл. Зехтин
- Кората на 1 лимон
- Кората на ½ портокал
Начин на приготвяне:
В тенджера, на слаб огън загрейте зехтина, БЕЗ да кипва.
Махнете тенджерата от котлона.
Прибавете към зехтина кората от лимон и портокал и оставете да престой за около 20 минути.
Когато зехтинът изстине, прецедете вече овкусената смес в бутилка за съхранение.
Корите от цитруси не трябва да престояват в зехтина, защото има опасност да оставят горчив послевкус.
Подходящ за овкусяване на салати и риба
Зехтин с мащерка
Съставки:
- 250 мл. Зехтин
- 3-4 стръкчета мащерка
Начин на приготвяне:
В тенджера, на слаб огън загрейте зехтина, БЕЗ да кипва.
Махнете тенджерата от котлона.
Прибавете към зехтина стръкчетата мащерка и оставете да престой за около 20 минути.
Когато зехтинът изстине, прецедете вече овкусената смес в бутилка за съхранение.
Подходящ за овкусяване на месо и риба
Чеснов зехтин
Съставки:
- 250 мл. Зехтин
- 3-4 скилидки чесън
- Сок от половин лимон
Начин на приготвяне:
Почистете чесъна, сложете в чиния и го залейте с лимоновия сок. Оставете да престой така за около 20 минути.
Затоплете фурната на 180 градуса.
Извадете скилидките чесън от лимоновия сок и ги наредете в тава за печене.
Залейте чесъна със зехтин. Печете 30 минути. Извадете тавата от фурната и я оставете да изстине.
Оставете сместа да изстине и я присипете в шише за съхранение.
Подходящ за овкусяване на месо, риба, салати, гарнитури
Пожелаваме ви много вкусни и ароматни ястия с овкусения зехтин!