===> Уважаеми клиенти, магазинът временно не работи.
 

Как да овкусим зехтин

Публикувано от Долапче Магазин на

Как да овкусим зехтин

Обичате да готвите с чист зехтин? Ние също! Но също така обичаме и да екпериментираме!

Предлагаме на вашето внимание няколко рецепти за овкусен зехтин, които ще направят златната течност още по- апетитна. А най- хубавото е, че всички съставки можете да намерите по нашите рафтове.

 

 

Предварителна подготовка:

  1. Всички пресни билки и подправки трябва да бъдат предварително измити и подсушени. Бактериите не се размножават в зехтина, но могат да се развият в капките вода, които остават по листенцата на билките!
  2. Измийте и подсушете шишетата, които ще използвате.

 Употреба на овкусения зехтин:

  1. Не използвайте овкусения зехтин за пържене, защото има опасност билките и подправките, които се вложили в зехтина да прегорят и това ще доведе до неприятни мирис и вкус на ястието
  2. Съхранявайте готовия зехтин в хладилник.
  3. Срокът на годност на овкусения зехтин е 30 дни!

 

Свеж зехтин с лимонови и портокалови кори

Съставки:

  • 250 мл. Зехтин
  • Кората на 1 лимон
  • Кората на ½ портокал

Начин на приготвяне:

В тенджера, на слаб огън загрейте зехтина, БЕЗ да кипва.
Махнете тенджерата от котлона.
Прибавете към зехтина кората от лимон и портокал и оставете да престой за около 20 минути.
Когато зехтинът изстине, прецедете вече овкусената смес в бутилка за съхранение.
Корите от цитруси не трябва да престояват в зехтина, защото има опасност да оставят горчив послевкус.

Подходящ за овкусяване на салати и риба

 

Зехтин с мащерка

Съставки:

  • 250 мл. Зехтин
  • 3-4 стръкчета мащерка

Начин на приготвяне:

В тенджера, на слаб огън загрейте зехтина, БЕЗ да кипва.
Махнете тенджерата от котлона.
Прибавете към зехтина стръкчетата мащерка и оставете да престой за около 20 минути.
Когато зехтинът изстине, прецедете вече овкусената смес в бутилка за съхранение.

Подходящ за овкусяване на месо и риба

 

Чеснов зехтин

Съставки:

  • 250 мл. Зехтин
  • 3-4 скилидки чесън
  • Сок от половин лимон

Начин на приготвяне:

Почистете чесъна, сложете в чиния и го залейте с лимоновия сок. Оставете да престой така за около 20 минути.
Затоплете фурната на 180 градуса.
Извадете скилидките чесън от лимоновия сок и ги наредете в тава за печене.
Залейте чесъна със зехтин. Печете 30 минути. Извадете тавата от фурната и я оставете да изстине.
Оставете сместа да изстине и я присипете в шише за съхранение.

Подходящ за овкусяване на месо, риба, салати, гарнитури


Пожелаваме ви много вкусни и ароматни ястия с овкусения зехтин!


Споделете тази публикация



← По-стара публикация По-нова публикация →